Składniki
- 2 tabliczki (200 g) gorzkiej, dobrej czekolady
- 1/4 kostki (50 g) masła
- 20 g cukru pudru
- 20 g posiekanych pistacji
- 20 g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki kakao
Przygotowanie
Czekoladę zetrzyj na tarce, przełóż do miski i roztop nad garnkiem z parującą wodą, tak by miska z czekoladą nie dotykała lustra parującej wody. Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier oraz masło, wymieszaj i włóż do lodówki na około godziny.
Po schłodzeniu oprósz dłonie kakao. Łyżeczką nabieraj masę czekoladową i dłońmi uformuj kulki. Trzy z nich obtocz w posiekanych pistacjach, kolejne trzy w wiórkach kokosowych, a ostatnie w kakao. Włóż do papierowych muffinkowych foremek i przechowuj w lodówce maksymalnie 2-3 dni.